top of page

AÄ°le Hukuku / MÄ°ras Hukuku

​

Hukukun niÅŸanlanma ile baÅŸlayan aile kurma süreci evlenmenin gerçekleÅŸmesi, çocukların doÄŸması, bir kısım malların satın alınması gibi haller ile devam eder. Evlilik birliÄŸinin tipik sona erme sebebi olan boÅŸanma dışında ölüm ve gaiplik gibi hallerde de evlilik birliÄŸi ortadan kalkar. Tüm bu sürece iliÅŸkin hak talepleri aile hukukunun konusunu oluÅŸturur.

​

NiÅŸanlanma, evlenme vaadi ile olur. Her ne kadar evlilik birliÄŸi henüz kurulmamış olsa da bu sürece iliÅŸkin olarak maddi ve manevi tazminatlara ek olarak hediyelerin geri verilmesi talep edilebilir. Evlilik birliÄŸi kurulduktan sonra tarafların karşılıklı olarak yükümlülüklerini yerine getirmeleri beklenir. Aksi halde taraflar anlaÅŸarak ya da çekiÅŸmeli olarak evlilik birliÄŸinin sona ermesini mahkemeden talep edebilirler. Taraflar anlaÅŸmış olsalar dahi bu anlaÅŸmanın mahkeme huzurunda tespiti gerekmektedir. 

​

BoÅŸanma davası sürecinde ilk akla gelen hususlar nafaka ve velayettir. BoÅŸanma davasının devamı sürecinde hakim tarafından tedbir nafakasına hükmedilebilir. Tedbir nafakası, yargılamanın sona ermesi ile birlikte ya da yine hakim kararı ile ortadan kalkar. BoÅŸanma kararında yoksulluk ve -varsa çocuklar için- iÅŸtirak nafakasına hükmedilir. Ä°lerleyen süreçte ÅŸartların deÄŸiÅŸmesi halinde bu nafakalara iliÅŸkin yeniden deÄŸerlendirme mahkemeden talep edilebilir. Yine hem yargılama sürecinde hem de boÅŸanma kararı ile birlikte velayet altında olması gereken çocukların velayetinin kullanımı da hüküm altına alınır. Üzülerek belirtmek gerekir ki velayete iliÅŸkin hükümlere uyulmaması halinde çocukların bir taraftan alınıp diÄŸer tarafa teslim edilmesi icra daireleri marifeti ile gerçekleÅŸtirilmektedir.

​

BoÅŸanma davası.sonrasında taraflar arasındaki mal rejiminin tasfiyesi gerekmektedir. DiÄŸer bir ifadeyle evlilikte edinilen malların akıbetinin belirlenmesi gerekmektedir. Taraflar evlenirken ya da evlendikten sonra aralarındaki mal rejimini serbestçe belirleyebilirler. Taraflar arasında bir seçim yapılmamış ise edinilmiÅŸ mallara katılma rejiminin uygulanacağı kabul edilir. Bu noktada kiÅŸisel mallar da ayrıca deÄŸerlendirilmektedir. 

​

Bir kiÅŸinin ölümünde aktif ve pasiflerinin akıbetinin ne olacağı miras hukukunun konusunu oluÅŸturur. KiÅŸinin vasiyet bırakıp bırakmadığı, ilgili taraflar arasında bir miras sözleÅŸmesi olup olmadığı, ölünceye kadar bakım sözleÅŸmesinin mevcudiyeti gibi dikkate alınır ve mirasçılar belirlenir. Bu ihtimaller söz konusu deÄŸil ise yasal çerçevede mirasçılar belirlenir ve terekeye iliÅŸkin iÅŸlemler yapılır. Mirası kabul etmeyecek yasal ya da atanmış mirasçıların süresi içerisinde mirası reddetmeleri gerekmektedir. Aksi halde miras bir bütün olarak mirasçılara intikal eder ve mirasçılar aktifleri elde edecekleri gibi pasiflerden de sorumlu olurlar. 

​

Alparslan Avukatlık Ortaklığı hem aile hukuku, hem de miras hukuku alanlarında uzman avukatları ile hukuki süreçlerin takibini yapmaktadır. Ülke çapında saÄŸlanan hukuki hizmet ile hakların korunması için gerekli olan adımların hızlı bir ÅŸekilde atılması saÄŸlanır. Özellikle hem aile hukukunu hem de miras hukukunu ilgilendiren karma iÅŸlemlerde - örneÄŸin eÅŸler arasındaki mirasçılık - somut olayın niteliÄŸine uygun çözümler getirilmektedir. Özellikle mal rejimlerinin tasfiyesi gibi son derece teknik bilgi gerektiren davalarda her bir somut olay ayrı ayrı incelenmektedir. 

​

​

bottom of page