arabuluculuk
Arabuluculuk, alternatif uyuÅŸmazlık çözüm yöntemlerinden biridir. Taraflar arasındaki uyuÅŸmazlığın arabuluculuÄŸa elveriÅŸli olması halinde bu uyuÅŸmazlık, alanında uzman bir arabulucu tarafından yürütülen süreç ile çözülür.
Arabuluculuk, tahkimden farklı olarak bir yargılama deÄŸildir ve dostane çözüm yöntemleri arasında sayılmaktadır. Arabuluculuk süreci sonunda varılan anlaÅŸma metni, uygun ÅŸartların varlığı hâlinde ilgili mahkemeden icra edilebilirlik ÅŸerhi alınmak sureti ile mahkeme kararlarına benzer ÅŸekilde ilamlı icra takibine konu edilebilmektedir.
Türkiye'de birçok hukuki uyuÅŸmazlık yönünden arabuluculuÄŸa baÅŸvurmak dava ÅŸartı olarak kabul edilmektedir. ArabuluculuÄŸa baÅŸvurulmadan açılan davalar esas yönünden inceleme yapılmaksızın usul yönünden reddedilmektedir. Bununla birlikte 2019 yılı içerisinde kabul edilen ve Singapur Konvansiyonu olarak da bilinen "Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Uluslararası Sulh AnlaÅŸmaları Hakkında BirleÅŸmiÅŸ Milletler SözleÅŸmesi"ni Türkiye de imzalamıştır. Böylelikle özellikle ticari davalar yönünden varılan arabuluculuk anlaÅŸmalarının farklı ülkelerde kolaylıkla icra edilebilir hale gelmesi mümkün olmuÅŸtur. Arabuluculuk, her geçen gün uygulaması artan önemli bir uyuÅŸmazlık çözüm yöntemidir.
​
Son dönemde arabuluculuk ile tahkimin birlikte uygulandığı Arabuluculuk - Tahkim (Med-Arb) yöntemi yaygınlaÅŸmaktadır. Bu baÄŸlamda Ä°stanbul Tahkim Merkezi tarafından arabuluculuk - tahkim kuralları yayınlanmıştır. Özellikle ticari uyuÅŸmazlıkların çözümünde Med-Arb kurallarının tercih edilmesi, alanında uzman arabulucu ve hakem heyetleri tarafından uyuÅŸmazlığın hızlı bir ÅŸekilde çözüme kavuÅŸturulmasını saÄŸlayacaktır.
​
Alparslan Avukatlık Ortaklığı, hem iç hukukta hem de milletlerarası nitelikli uyuÅŸmazlıklarda arabuluculuk süreçlerinde müvekkillerine hukuki destek vermektedir. Alparslan Avukatlık Ortaklığı'nda faaliyet gösteren avukatlar hem dava ÅŸartı kapsamında hem de ihtiyari olarak yürütülen arabuluculuk süreçlerinde hem taraf vekilliÄŸi, hem de arabuluculuk yapmaktadırlar. Ayrıca arabuluculuk sürecinde varılan anlaÅŸmaların hem iç hukukta hem de gerekli ÅŸartların saÄŸlanması halinde yabancı hukuklarda icra edilebilirliÄŸini saÄŸlamakta, gerekli görülmesi halinde bu kararlara karşı hukuki baÅŸvuru yollarını yürütmektedirler.