top of page

EnerjÄ° Hukuku​

​

Enerji, günlük ihtiyaçların karşılanması için vazgeçilmez bir unsurdur. Enerji kaynaklarının arzında yaÅŸanabilecek herhangi bir aksaklık yalnızca belirli bir bölgeyi ya da ülkeyi deÄŸil, bütün bir dünyayı etkileyebilecek sonuçlar getirebilir. Bu nedenle enerjinin dünya üzerinde dolaşımı, sürekliliÄŸi, bedeli, arz ediliÅŸ ÅŸekli gibi bir çok husus bu süreç içerisinde deÄŸerlendirilmektedir. 

​

Enerjinin üretimi, yalnızca tek bir kaynaÄŸa baÄŸlı olarak deÄŸil, farklı kaynaklardan yararlanılarak gerçekleÅŸtirilmektedir. Enerji denildiÄŸinde akla ilk olarak petrol, doÄŸal gaz, kömür gibi kaynaklar gelse de son yıllarda rüzgar ve güneÅŸ gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik oldukça yoÄŸun bir talep söz konusudur. Ülkemizde bilinen enerji kaynaklarına olan yatırımların yanında özellikle yenilenebilir enerji alanlarında son yıllarda büyük yatırımlar yapılmış, bu sektöre yönelen yeni giriÅŸimler kurulmuÅŸ, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak alt sanayi üretimi gerçekleÅŸmeye baÅŸlamıştır. Bunlara ek olarak biyokütle ve nükleer enerji konusunda da çalışmalar baÅŸlamış, bu enerji kaynaklarının da ülkeye giriÅŸine, üretimine ve kullanımına yönelik faaliyetler artmıştır. Her bir enerji kaynağında ilgili sektör bazında araÅŸtırmalar yapılır, varsa yararlanılabilecek teÅŸvikler incelenir, en doÄŸru hukuki iÅŸlemler ile sektördeki hukuki süreç gerçekleÅŸtirilir. Bu kapsamda enerjinin uluslararası dolaşımına yönelik olarak uluslararası kaynakların da takibi yapılır. 

​

Enerjinin sunumu, kamusal bir faaliyet olarak görülmektedir. Bu nedenle sadece özel hukuk hükümlerinin deÄŸil, özellikle idare hukuku ve rekabet hukuku gibi kamu hukuku alanlarının da yoÄŸun olarak uygulandığı bir alandır. Özellikle idare hukuku alanında profesyonel bir destek sunulması ÅŸarttır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi düzenleyici kurumların faaliyeti de sektöre yön vermektedir. Bu yönü ile bakıldığında enerji hukukunun, diÄŸer hukuk dallarından daha farklı ve dağınık bir mevzuata sahip olduÄŸu görülmektedir. Bu nedenle hukuki bir süreç yürütülse bile sektörün içinde yetiÅŸmiÅŸ uzman kiÅŸilerden görüÅŸ ve destek alınması oldukça önemlidir. 

​

Enerji hukuku, yatırım hukukundan ayrı tutulamayacak bir hukuki alandır. Bu nedenle yürütülecek süreçlerde hem enerji hukukunun hem de yatırım hukukunun dinamiklerine hakim olunması son derece avantaj saÄŸlamaktadır. Zira ülke içinde ve dışında enerjinin arzı süreçlerinde yabancı yatırımcıların katılımı oldukça sık görülmektedir. 

​

Alparslan Avukatlık Ortaklığı, Ankara'da yerleÅŸik olmanın getirdiÄŸi avantaj ile Bakanlıklar düzeyindeki iÅŸlemleri hızlı bir ÅŸekilde takip edebilmekte, idare hukuku konusunda profesyonel destek verebilmekte ve müvekkillerinin ihtiyaç duyduÄŸu hukuki desteÄŸi saÄŸlayabilmektedir. Enerji hukuku konusunda yetkin hukukçuları ve her enerji dalında birlikte çalıştığı alanında uzman kiÅŸiler ile hukuki destek vermektedir. Ä°dari süreçlerin takip edilmesi ve sektördeki hukuki geliÅŸmelerin güncel olarak müvekkiller ile paylaşılması gibi enerji hukuku süreçlerinde ihtiyaç duyulabilecek her türlü hizmet sunulabilmektedir. Gerekli olması halinde dava ve/veya tahkim süreçlerinin yürütülmesi de mümkündür. Yine tahkim süreçlerinde de hem ad hoc hem kurumsal tahkim süreci yürütülebilir. Ä°stanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) ve TOBB Tahkim Divanı gibi yurt içindeki tahkim merkezlerinin yanı sıra ICC, ICSID ve UNCITRAL gibi milletlerarası tahkim süreçlerinde de hukuki destek verilmektedir. 

​

​

bottom of page