İdare Hukuku
Her ülkede, tercih edilen siyasal sistemden bağımsız olarak bir takım kamusal faaliyetler devlet eli ile gerçekleştirilir. Bazı ülkelerde daha dar bir devlet anlayışı uyarınca devlet sadece güvenlik, yargı gibi alanlarda faaliyet gösterirken bazı devletlerde daha geniş bir devlet anlayışı sonucu üretim, lojistik, tarım gibi alanlarda da devlet faaliyetleri görülür. Devletin gerçekleştirmiş olduğu bu faaliyetler neticesinde kişiler ile devlet arasında bir takım hukuki ilişkiler söz konusu olmaktadır. Ayrıca kamu politikaları doğrultusunda yabancı yatırımların ülkede gerçekleştirilmesi, ülkeye giriş yapacak yabancıların statülerinin belirlenmesi, yabancıların çalışma izinleri gibi yabancıları ilgilendiren faaliyetler de söz konusu olmaktadır.
İdarenin özel hukuktan ayrı bir hukuka ve yargı sistemine tabi tutulmasına idari rejim adı verilir. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı Kara Avrupası ülkelerinde uygulanan bir sistemdir. Bu rejimde idarenin bir takım ayrıcalıkları söz konusudur ve idarenin eylem ve işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar idare mahkemelerinde çözüme kavuşturulur. Buna karşılık adli idare sistemi adı verilen ve daha çok Anglo Sakson hukuk sistemine sahip ülkelerde uygulanan rejim uyarınca devlete uygulanan ayrı bir hukuk yoktur. Devletin eylem ve işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar genel mahkemelerde görülür.
İdare hukuku, ülkenin hukuk ve yargı sistemi içerisinde oldukça önemli bir yer tutar. İdarenin gerçekleştirdiği hukuki işlemlere karşı iptal davası yolu ile idari yargıda dava açılması gerekir. Bu işlemler bir atama işlemi, disiplin işlemi olabileceği gibi bir vatandaşlık ya da yurtdışından ülkeye gelmesi öngörülen büyük bir yatırıma ilişkin de olabilir. Yine enerji alanında da idare tarafından bir çok hukuki işlem gerçekleştirilmektedir. Görüleceği üzere enerji hukuku, yatırım hukuku, vatandaşlık hukuku, yabancılar hukuku, inşaat hukuku, kamu ihale hukuku gibi çok çeşitli alanlar ile idare hukuku arasında sıkı bir ilişki söz konusudur.
İdarenin gerçekleştirdiği hukuka aykırı eylemlere karşı kural olarak idare mahkemesinde tam yargı davası açılması gerekmektedir. Maddi ve manevi tazminat taleplerinin incelendiği tam yargı davalarında idare aleyhine tazminata hükmedilir.
Alparslan Avukatlık Ortaklığı her türlü idari işlemin gerçekleştirilmesi ve takibi için gerekli olan hukuki hizmeti sunmakla birlikte idarenin gerçekleştirdiği hukuka aykırı eylem ve işlemlere karşı açılacak iptal ve tam yargı davalarını takip edebilmektedir. Ankara merkezli bir avukatlık ortaklığı olması neticesinde meclis, bakanlıklar, idari kurumların merkez teşkilatı, düzenleyici kurumlar gibi idare nezdindeki hukuki işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilir. Danıştay'ın Ankara'da bulunması ile yayınlanan içtihatları güncel olarak takip edebilmektedir.