İş ve Sosyal Güvenlİk Hukuku
Türk hukukunda iş ilişkilerine ilişkin genel düzenleme 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 393 vd. maddelerinde "Hizmet Sözleşmeleri" olarak düzenlenmiştir. Buna göre hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Bununla birlikte işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu da iş ilişkilerine ilişkin özel bir kanun niteliğindedir.
İş sözleşmesi, bir iş görme sözleşmesidir. Özellikle bağımlılık unsuru yönüyle diğer iş görme sözleşmelerinden ayrılmaktadır. Bu bağımlılık işçinin ekonomik olarak işverene bağımlı olduğu, işverenin gözetim ve denetiminde, onun organik yapısı içerisinde iş görme borcunu yerine getirdiği bir unsurdur.
İş hukuku süreçlerinde konu hem işçi hem de işverenler yönünden önem arz etmektedir. İşçilik alacaklarının hesabında, işten çıkış sebeplerin hukuka uygunluğunun yorumunda, sözleşme öncesi ve sözleşme sonrası ilişkilerin düzenlenmesinde her iki tarafı da koruyucu şekilde hukuki hizmet sağlanması gerekmektedir. Bu çerçevede Yargıtay'ın yerleşik içtihatları da uygulamaya ışık tutmaktadır.
Sosyal güvenlik, bireylerin özellikle sağlık ve işsizlik yönünden karşılaşabilecekleri risklere karşı güvence sağlayan, kuralları devlet tarafından belirlenen ve emekliliğe ilişkin düzenlemeler bütünüdür. Her ülkenin kendi belirlediği kamu politikaları doğrultusunda çeşitli sosyal güvenlik sistemleri kabul edilmiştir. Bireylerin sigorta işlemleri, prim işlemleri, sağlık sigortası işlemleri gibi işlemler bu çerçevede yürütülür.
Alparslan Avukatlık Ortaklığı iş ve sosyal güvenlik hukuku konusunda hem işveren hem de işçi vekilliği yapabilmektedir. Özellikle işverenlerin ihtiyaç duyacağı danışmanlık hizmetlerinde her türlü hukuki destek sağlanmaktadır. İş hukukunun kişisel verilerin korunması, şirket sırlarının korunması gibi farklı hukuki alanlar ile uyum içerisinde yerine getirilmesi sağlanır. Alparslan bünyesinde bulunan iş hukukunda uzman arabulucular ile uyuşmazlıklar arabulucu yöntemi ile çözülebilmektedir. Yine bünyesinde bulunan bilirkişiler ile işçilik alacaklarının hesabında net veriler ortaya koyabilmektedir. Sosyal güvenlik hukukuna ilişkin süreçlerde gerekli görülmesi halinde profesyoneller ile süreç takibi yapılmakta, idare nezdinde işlemler takip edilebilmekte ve uyuşmazlık meydana geldiğinde davalar yürütülmektedir.