top of page

Kamu İhale Hukuku

Bir kısım kamusal faaliyetler devlet eli ile gerçekleştirilmektedir. Devlet, bu faaliyetlerini gerçekleştirirken özel sektörden yapım işleri temin etmekte,  mal ve hizmet alımı gerçekleştirmektedir. Bu işlemler belirli yasal süreçler ile gerçekleşmekte, kanun tarafından öngörülen usul çerçevesinde sözleşmeler imzalanmaktadır.

 

Türk hukukunda ihaleye ilişkin temel düzenlemeler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'dur. Alt mevzuatın tamamı bu iki temel kanuna göre hazırlanmıştır ve uygulanmaktadır. Kanunlar ile kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirlenmiştir. 

İhale işlemleri, kanunlarda belirlenen yazılı usul ve şartlarla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin istekliler arasından seçilecek birisi üzerine bırakıldığını gösteren ve ihale yetkilisinin onayını müteakip sözleşmenin imzalanması ile tamamlanan işlemleri ifade etmektedir. Tedarikçiler, hizmet sunucuları ve yapım müteahhitleri ihalelere katılma şartlarını sağladıkları takdirde istekli olarak ihaleye katılırlar ve teklif verirler. Uygulanan yöntem ile hangi isteklinin ihaleyi kazandığı tespit edilir. İstekli ile idare arasında sözleşme imzalanır ve istekli, yüklenici sıfatını kazanır. 

Türk hukukunda kamu tarafından yapılan alımlar belirli yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü ve pazarlık usulü olmak üzere üç usul öngörülmüştür. Doğrudan temin, bir ihale usulü olmayıp bazı şartların yerine getirilip getirilmediğine bakılmaksızın belli alımların yapıldığı bir yöntemdir. 

Alparslan Avukatlık Ortaklığı, kamu ihale süreçlerinde hukuki destek vermekte, ihale süreçlerinde yaşanan hukuka aykırılıklara ilişkin davaların mahkeme önünde takibini yapmaktadır.  

bottom of page