top of page

Sözleşmeler Hukuku

 

Hukuki ilişkilerde temel borç kaynağı sözleşmelerdir. Gerçek ve tüzel kişiler, sözleşmeler yoluyla borçlanır ve haklar elde ederler. Hakların korunması ve hukuki ilişkiden beklenen menfaatin elde edilebilmesi için sözleşmenin, tarafı koruyucu hükümleri içermesi gerekmektedir. 

İyi düzenlenmemiş bir sözleşme, sözleşmeden beklenen menfaatin elde edilmesini sağlamayacağı gibi haksız talepler ile karşılaşılması riskini de yaratır. Her sözleşmenin kendi türüne uygun maddelerin ilgili metinlere eklenmesi, gerekli görülen ek dokümanların hazırlanması ve sözleşmelere ek yapılması, gerekli güvencelerin bir uzman tarafından düzenlenmesi birer zorunluluktur. 

Sözleşmeler hukuku kapsamında sadece sözleşmelerin yazılı olarak düzenlenmesi değil; sözleşme öncesi görüşmelerde hukuken dikkat edilmesi gereken hususlar, imzalayacak kişilerin yetkileri, yazışmalarda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar, bağlayıcı nitelikte olabilecek beyanların ilgili hukuk düzeni uyarınca getireceği sonuçlar da incelenir.  

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, yabancılık unsuru içeren sözleşmelerde hukuk seçimi yapmak, bir hukuk seçimi yapılamıyorsa objektif kurallar ile belirlenen hukuk uyarınca yukarıda bahsedilen düzenlemeleri gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu kapsamda başta Avrupa Birliği Hukuku, İsviçre Hukuku, İngiliz Hukuku gibi yabancı hukuk düzenlemelerine hakim olmak ve bu hukukların öngördüğü sonuçları sözleşmeye yansıtmak oldukça önemlidir. 

Alparslan Avukatlık Ortaklığı, her türlü sözleşme ile ilgili hukuki danışmanlık verebilmektedir. Alparslan, başta satım sözleşmeleri, eser (inşaat) sözleşmeleri, birleşmeler ve devralmalar, taşımacılık sözleşmeleri, kira sözleşmeleri, lisans sözleşmeleri, iş sözleşmeleri, evlilik sözleşmeleri, tüketici sözleşmeleri olmak üzere her türlü sözleşme türüne ilişkin hukuki süreçlerde yer alabilir; sözleşmelerden kaynaklanan davaların ve/veya tahkim süreçlerinin takibini yapabilir, hem yerli hem de yabancı müvekkillere destek verebilir. 

bottom of page