top of page

TahkÄ°m

 

Tahkim, bir alternatif uyuÅŸmazlık çözüm yöntemidir. Taraflar arasındaki uyuÅŸmazlığın tahkime elveriÅŸli olması halinde bu uyuÅŸmazlık, bir tahkim anlaÅŸmasına dayanılarak hakem heyetince yapılan yargılama ile çözülür. Hakem heyeti tarafından yapılan yargılamada verilen kararlar tıpkı mahkeme kararları gibi baÄŸlayıcı ve icra edilebilir niteliktedir. Mahkemelere benzer ÅŸekilde duruÅŸmalar yapılır, bilirkiÅŸi incelemesi gerçekleÅŸtirilir, tanıklar dinlenir, tarafların sözlü beyanda bulunmaları saÄŸlanır. 

 

1958 tarihli "Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Ä°crası Hakkındaki New York SözleÅŸmesi" uyarınca bu karar birçok yabancı ülkede kolaylıkla tenfiz edilebilir. Türkiye de bu sözleÅŸmeye taraftır. Tenfiz kolaylığı, hızlı yargılama, uzman hakemlerin süreci yürütmesi, iptal sebeplerinin sınırlı olması gibi imkanlar tahkimi daha tercih edilebilir kılmaktadır. Tahkim, her geçen gün uygulaması artan önemli bir uyuÅŸmazlık çözüm yöntemidir. Özellikle yabancılık unsuru içeren uyuÅŸmazlıklarda en çok tercih edilen yöntemdir. Zira mahkeme kararlarının tenfizi hakem kararlarına göre daha sıkı kurallara tabidir. Bu durum, lehe bir karar alınmış olsa bile yabancı ülkede bu kararın icra edilememesi nedeniyle hakka kavuÅŸmanın önüne geçmektedir. 

​

Taraflar arasındaki uyuÅŸmazlığın tahkim yolu ile çözülebilmesi için kural olarak bir tahkim sözleÅŸmesi olması gerekmektedir. Tahkim sözleÅŸmesi ayrı bir sözleÅŸme olarak yapılabileceÄŸi gibi mevcut sözleÅŸmenin bir maddesi olarak da düzenlenebilir. Tahkim sözleÅŸmesinin iyi düzenlenmesi ve eÄŸer bir kurumsal tahkim tercih edilmiÅŸse bu kurumun taslak tahkim ÅŸartının dikkate alınması, olası bir geçersizlik ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Aksi halde tahkim sözleÅŸmesi geçersiz olacak ve uyuÅŸmazlığın çözümü karmaşık bir hal alacaktır. 

 

Hakem kararlarına karşı esas yönden bir inceleme yapılmaz. Hemen hemen bütün hukuk sistemlerinde ve Türk hukukunda da kabul edildiÄŸi üzere hakem kararlarına karşı yalnızca iptal davası açılabilir. Ä°ptal sebepleri Türk hukukunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Milletlerarası Tahkim Kanunu'nda yer almaktadır. Bu sebepler dışında bir sebebe dayanarak hakem kararlarının iptal edilmesi mümkün deÄŸildir. 

​

Alparslan Avukatlık Ortaklığı, hem iç tahkim hem de milletlerarası tahkim süreçlerinde müvekkillerine hukuki destek vermektedir. Alparslan Avukatlık Ortaklığı'nda faaliyet gösteren avukatlar ICC, ISTAC gibi kurumsal tahkim süreçlerinin yanısıra ad hoc tahkim süreçlerinde hem taraf vekilliÄŸi, hem de hakemlik yapmaktadırlar. Ayrıca tahkim yargılamasında verilen kararların hem iç hukukta hem de yabancı hukuklarda tanınması / tenfizini saÄŸlamakta, gerekli görülmesi halinde bu kararlara karşı iptal davası süreçlerini yürütmektedirler. Süreçler her zaman uzman kiÅŸiler ile birlikte yürütülmektedir. 

​

​

bottom of page