top of page

Yabancılar Hukuku - Vatandaşlık Hukuku

Yabancılar hukuku, bir ülke içerisinde bulunan ve o ülke ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişilerin hukuki statülerini ve haklarını belirleyen hukuk dalıdır. Yabancılar, başka bir ülkenin vatandaşı olabilecekleri gibi vatansız statüsünde de olabilirler. Yine çifte vatandaşlık hali de hem yabancılar hukuku hem de vatandaşlık hukuku içerisinde incelenmesi gereken konulardan biridir.  Vatandaşlığın belirlenmesinde vatandaşlık hukukuna ilişkin kurallar dikkate alındığından yabancılar hukuku ve vatandaşlık hukuku arasında son derece sıkı bir ilişki söz konusudur. 

 

Bir ülkede bulunan tüm yabancılara aynı hukuki statünün uygulanması beklenemez. Zira ülkede bulunan her yabancı; ülkede bulunuş amacı, bulunacağı süre, bulunduğu vize ya da ikamet izni türü, bunun vatandaşlığa etkisi, çalışıp çalışmayacağı gibi farklı hukuki durumlar ile karşılaşmaktadır. Her bir farklı durumun yasal düzenlemeler çerçevesinde somut olaya uygulanması ve ilgili yabancının haklarının korunmasının sağlanması gerekmektedir. Bu kapsamda vize, ikamet izni, çalışma izni, idari gözetim, sınır dışı etme gibi konular ele alınmaktadır. Yine yabancı statüde kabul edilen şirketler ve yatırımcılar yönünden de uygulanacak usul ve esaslar yabancılar hukuku alanı içerisinde değerlendirilmektedir. 

Vatandaşlık hukuku, bir ülke vatandaşlığının nasıl kazanılacağını, kazanma yöntemleri arasındaki farklılıkları ve nasıl kaybedileceğini inceleyen hukuk dalıdır. Bir kişinin bir ülke vatandaşı olup olmadığına yalnızca ilgili ülkenin vatandaşlık kanunu uyarınca ilgili ülke tarafından karar verilebilir. Bu konuda ülkelerin kendi vatandaşlarını belirleme hakları söz konusudur. Bu nedenle vatandaşlık ile ilgili işlemlerin ilgili ülkede takip edilmesi gerekmektedir. Hiçbir devlet, başka bir ülke vatandaşlığına ilişkin hukuki bir işlem tesis edemez. Ancak yabancılar hukuku kapsamında ilgili kişinin statüsünü belirler iken yabancının vatandaşlığı ya da vatandaşlıkları dikkate alınır ve buna göre kendisine verilecek hukuki statüde farklılık olabilir. 

Yabancılar hukuku ve vatandaşlık hukuku, idare hukuku ile yoğun bir ilişki içerisindedir. Zira burada tanınan statüler ve bunlara ilişkin hakların sağlanması idari tasarruflar ile gerçekleşmektedir. İdari tasarruflar neticesinde hukuka aykırı bir durumun ortaya çıkması halinde idare mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. 

Türk hukukunda yabancılar hukukunu düzenleyen temel kanun 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'dur. Kanun ile Türkiye'ye giriş, vize, ikamet, sınır dışı işlemleri, vatansızlık durumu ve uluslararası koruma konuları düzenlenmiştir. Yine 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ile uluslararası iş gücü politikası ile çalışma izni ve çalışma izninin denetimine ilişkin hükümler öngörülmüştür. Vatandaşlık hukukunda ise 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve bağlı yönetmelik vatandaşlığın kazanılmasını ve kaybını geniş şekilde ele almıştır. Ayrıca 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nda da Türkiye'de yatırım yapacak yabancılara ilişkin temel düzenlemeler yer almaktadır. 

Alparslan Avukatlık Ortaklığı hem yabancılar hukuku hem de vatandaşlık hukuku ile ilgili tüm hukuki süreçlerde yer alabilmektedir. Bu konulardaki idari süreçlerin gerçekleştirilmesi ile birlikte hukuka aykırı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı mahkemelerde dava işlemlerini yürütmektedirler. Türkiye'de yatırım yapan yabancı yatırımcıların hem kendi statülerine, hem de çalıştıracağı kişilerin statülerine ilişkin her türlü işlem takip edilebilmektedir. Ankara merkezli bir büro olmanın getirdiği avantaj ile özellikle Bakanlıklar ve merkez teşkilatı nezdindeki hukuki işlemlerin takibi kolaylıkla yapılabilmekte, bunlara ilişkin olarak Ankara'da açılacak olan davalarda süreç daha sıkı takip edilebilmektedir. Alparslan, bünyesindeki akademik çalışmalar ile yabancılar hukuku ve vatandaşlık hukuku alanlarının güncel olarak takip edebilmektedir. 

bottom of page