top of page

Yatırım Hukuku

Yatırım, millî ekonominin veya bir ticaret kuruluşunun üretim ve hizmet gücünü artırıcı nitelikte olan aktif değerlerine yapılan yeni eklemelerdir. Bu kapsamda yatırım, bütün olarak bir ülkeye yapılabileceği gibi müstakil bir şirket ya da kuruluşa da yapılabilir. 

 

Yatırım yapılmadan önce yatırım yapılacak ülkenin, sektörün, kuruluşun, şirketin, hukuki ve ekonomik durumun, piyasanın gözden geçirilmesi ve tespit edilen verilere göre hareket edilmesi gerekmektedir. Bu veriler ile ilgili araştırma yapılırken hukukçulardan ve ekonomi konusunda uzman kişilerden kapsamlı görüşler alınmalıdır. 

 

Yatırım hukuku, yatırım süreçlerinde karşılaşılacak hukuki işlemlerin takibi, gerçekleştirilmesi, öngörülere göre önlemler alınması gibi faaliyetleri kapsar. Yatırımın bir ülkede gerçekleştirilmesi halinde ilgili ülke mevzuatının araştırılması, bu kapsamda yabancı yatırımın mümkün olup olmadığı, döviz regülasyonunun durumu gibi yatırım sürecini etkileyecek hukuki önlemlerin alınması da yatırım hukukunun konusudur. Yine ilgili ülkede şirket kurulup kurulmayacağı, şirketin veya oluşturulacak yapının hukuki niteliği gibi konular da incelenir. İlgili yatırıma uygun uyuşmazlık çözüm yöntemlerine de ilgili düzenlemelerde yer verilmesi şarttır. 

Yatırım, yalnızca yabancı ülkede gerçekleştirilecek bir süreç değildir. Ülke içerisinde belirli bir sektör özelinde de yatırımlar gerçekleştirilebilir. Ülke içinde gerçekleştirilecek yatırımlarda ilgili sektör bazında araştırmalar yapılır, yararlanılabilecek teşvikler incelenir, en doğru hukuki işlemler ile sektördeki yatırım gerçekleştirilir. Son dönemde ülkemizde de sayıları hızla artan start-up'ların da yatırıma konu olmaları mümkündür. Yatırımcılar, start-up'lara yönelik bir yatırım yapmayı düşünebilirler. 

Alparslan Avukatlık Ortaklığı yatırım hukuku konusunda uzman hukukçuları ile yatırım süreçlerine hukuki destek vermektedir. Yabancıların Türkiye'de yapacakları yatırımlarda başta 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu olmak üzere tüm ilgili mevzuat kapsamında hukuki danışmanlık hizmeti verilmekte, yabancıların Türkiye'de gerçekleştirecekleri faaliyetlerinde yabancıların ikamet ve çalışma izinleri, idari süreçlerin yürütülmesi, gerekli olması halinde dava ve/veya tahkim süreçlerinin yürütülmesi de mümkündür. Yine tahkim süreçlerinde de hem ad hoc hem kurumsal tahkim süreci yürütülebilir, İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) ve TOBB Tahkim Divanı gibi yurt içindeki tahkim merkezlerinin yanı sıra ICC ve ICSID gibi tahkim süreçlerinde de hukuki destek verilmektedir. 

bottom of page